חברהחדשותנדל״ן

בניה אקולוגית בישראל ובעולם - טרנד עכשווי בעולם הבנייה

בניה אקולוגית בישראל ובעולם

כשמסתכלים על התרבות האנושית במשקפיים רחבות, שלא לומר במשקפת ממרחקי הזמן, אפשר להגיד שאנחנו בהחלט זן נדיר. הגענו מהיערות ומהג'ונגלים, לבקתות מאולתרות ובתי בוץ, איגלואים בקרח וחושות מדבר.

נדדנו במרחבי הכדור, הזמן והטכולוגיה, והגענו עד לגורדי שחקים עם גובה של למעלה משמונה מאות מטרים. וכעת? כעת אנו חוזרים אחורה בזמן, כדי לאסוף את הידע העתיק ביותר בבנייה, ולהביא אותו לכאן ועכשיו, טרנד עכשווי שנולד מחדש.

הבנייה האקולוגית היא לא המצאה חדשה. היא הבסיס של הכל, ולפחות מספרית היא הייתה איתנו הרבה לפני והרבה יותר זמן מאשר המבנים המודרניים. גם מספרית אפשר להגיד, או לפחות להניח, כי כמות האנשים שחיו במבנים אקולוגיים לאורך אינספור הדורות גדולה פי כמה וכמה מכמות האנשים שאי-פעם גרה בבתים המודרניים רוויי הבטון והפלדה.

אז איך נראה טרנד עכשווי של בניה אקולוגית?

אז לא, אתם לא תראו לפתע במרחב העירוני מגדלים מבוץ וקניונים עשויים במבוק וחימר. מה שכן תראו הן תקנות חדשות, תקנים חדשים, וחומרים חכמים שמשתלבים להם יחד לייצר בניה מתוחכמת ויעילה בהרבה ממה שהכרנו עד כה, ומאז המצאת הבטון.

שימוש נבון במים

אם יש משהו שישראל מובילה בו הוא העבודה הנכונה עם מים. מים הם הבסיס והתשתית לחיים. ישובים לאורך ההיסטוריה הוקמו בסמוך למקור מים, ואין שום צורך להסביר מדוע, שהרי זה מובן מאליו. בלי מים, אין חיים, והדרך בה אנו מתייחסים למים שלנו משפיעה באופן ישיר לא רק על ההישרדות שלנו, אלא גם על הבריאות הכללית שלנו.

כחלק מהטרנד של בניה ירוקה ישנן המון טכנולוגיות שנועדו לאסוף, לשמר, לנקות ולעבוד מחדש עם מים, והכל כדי לחסוך בשימוש ולמנוע זיהום. מדובר בטכנולוגיות להשקייה חכמה, לעבודה עם מים אפורים, לטיהור מים ולחיסכון במים, מהברז החכם ועד הניאגרה בשירותים, וכל מה שביניהם, לפניהם ואחריהם.

חומרי בניה מתקדמים

הבטון לא ירד מהמדפים, אבל כיום ישנה נטייה לבניה עם חומר חכם יותר, בטון ירוק ומתקדם. זה מתחיל כבר משלב הייצור של הבטון, שם מוחלפים חלק מהחומרים המסורתיים לייצור הבטון בחומרים ירוקים יותר, ממוחזרים, חומרים שאחרת היו אולי מוצאים את עצמם במטמנות.

זה מוביל לירידה בפליטת גזי החממה בתהליך הייצור עצמו, וכולל גם מינוף אנרגיה מתחדשת לאורך פס הייצור כולו. התוצר הסופי, אגב, הוא בטון חזק יותר ועמיד יותר מהבטון הקלאסי, מה שאומר שהוא גם עמיד יותר ודורש פחות תחזוקה – כלומר אקולוגיה לאורך השנים.

אנרגיה מתחדשת וחכמה

כחלק ממאמצי השיפור הבלתי פוסקים בטכנולוגיית הבנייה הירוקה בארץ ובעולם, אנו עדים למגמה משמעותית של שיפור בכל הנוגע לייצור ולאגירת אנרגיה. בין אם אלו הסוללות החכמות של אילן מאסק, ובין אם זה קולטי השמש המתקדמים שיודעים לחמם את המים שלנו גם ביום מעונן, הטכנולוגיה הזו צבועה כולה בירוק, ועם אנרגיה שהופכת אותה לירוק זוהר.

בעוד שמערכות האנרגיה הסולאריות (אנרגיית השמש) משתלטות על העולם, אנו עדים לבניה שמובילה לירידה בצריכת החשמל, וסילוק של זללני אנרגיה מיותרים תמורת תחליפים חסכוניים יותר וחכמים יותר כמו נורות לד לעומת נורות הלהט המיושנות, ומינוף של חיישני תנועה לצורך שימוש מדויק בתאורה רק כשצריך.

טכנולוגיות בידוד תרמי מאפשרות לבניינים החכמים לשמור על הטמפרטורה נעימה לכל אורך שעות היממה ולאורך כל עונות השנה. בחורף הן שומרות על החום בפנים, בקיץ פולטות את החום החוצה, ובכך מסייעות להפחתת הצורך בשימוש במזגן.

קרדיט לתמונה: freepik.com

Back to top button